Language: /
Καλέστε μας: +30 22340 29 040
Αμφίκλεια, Φιλίας 41, 350 02 Δείτε το χάρτη
Δραστηριότητες

Η Αμφίκλεια, γεμάτη εκπλήξεις

Παραδοσιακός Οικισμός
Αρχαία τείχη Δρυμαίας
Στο δρόμο για την κορυφή
Οι βρύσες στη Βάριανη

Βόλτες στον παραδοσιακό οικισμό του χωριού ή πεζοπορίες σε μοναδικά μονοπάτια

Το ορεινό τμήμα της πόλης είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός. Όμορφα καλντερίμια με παλιά πέτρινα σπίτια κατακτούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη περιπατητή. Η οδός Καραμερτζάνη, ο παλιός κεντρικός δρόμος της Αμφίκλειας, που διασχίζει την πόλη από την πάνω πλατεία μέχρι την άκρη της πόλης, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τα πολλά παλιά αρχοντικά. Υπάρχει επίσης η βόλτα από τον περιφερειακό του χωριού. Μια ωριαία διαδρομή απ΄όπου θα δείτε όλο το χωριό από ψηλά, αλλά και τον κάμπο. Για όσους όμως θέλουν να έρθουν πιό κοντά στη φύση υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για πεζοπορίες σε μοναδικά μονοπάτια του Παρνασσού, με πολλές επιλογές σε διάρκεια και βαθμό δυσκολίας. Τα πιό πολλά έχουν σήμανση και δεν έχετε παρά να μας ζητήσετε να σας προτείνουμε αυτό που θα ταιριάζει στις δυνατότητες της παρέας σας.

Επισκέψεις σε ιδιαίτερους και άγνωστους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε γραφικά ξωκλήσια

Δεν είναι παράξενο που τόσοι πολλοί και ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί τόποι υπάρχουν στην περιοχή μας, αφού όπως ξέρουμε, οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν να κάνουν τα ιερά τους σε όμορφες και ξεχωριστές περιοχές, όπως η δική μας. Στις πλαγιές του Παρνασσού και του Καλλιδρόμου θα συναντήσετε, τις πηγές του Κηφισού ποταμού, ο οποίος εμφανίζεται κάτω από τα θεμέλια ενός αρχαίου ιερού κοντά στο Πολύδροσο. Τα αρχαία τείχη της Δρυμαίας, αλλά και το Ρωμαϊκό Βαλανίο κοντά στο Μόδι. Και βέβαια την Ακρόπολη της Αμφίκλειας η οποία είναι τοποθετημένη σε έναν όμορφο λόφο 200 μέτρα από την πόλη. Υπάρχουν όμως και πολλά μοναστήρια αλλά και ξωκλήσια σε μικρή απόσταση από το χωριό, που αξίζει να τα επισκεφτείτε. Το μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριότισσας είναι το πιό γνωστό και απέχει μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τον ξενώνα.

Για τους πιο αθλητικούς της παρέας, πολλές επιλογές για ορειβασία, αναρρίχηση ή mountain bike

Είναι γνωστό ότι στην Αμφίκλεια διοργανώνεται κάθε χρόνο μεγάλος αγώνας αντοχής, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών αθλητών και όχι μόνο, εξ αιτίας τον μοναδικών ορειβατικών διαδρομών του Παρνασσού. Η Περιοχή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ορειβασία, αφού ο στόχος είναι οι ψηλές και απότομες κορφές του Παρνασσού, Λιάκουρα (2.457 μ.), Γεροντόβραχος (2.367 μ.) και άλλες λιγότερο γνωστές. Υπάρχουν διαδρομές για αρχάριους ορειβάτες αλλά και πολύ δύσκολες για τους περισσότερο μυημένους. Μια όμορφη διαδρομή και μάλιστα με σήμανση, είναι αυτή προς το ξωκλήσι Αγιαρσαλή, διάρκειας μιάς ώρας, όπου φθάνοντας ο ορειβάτης στον προορισμό, βλέπει ένα εκκλησάκι κτισμένο μέσα σε μιά σπηλιά Τα ψηλά και απόκρημνα βράχια του βουνού προσφέρονται για μοναδικής εμπειρίας αναρρίχηση.

Βόλτες στα γύρω γραφικά χωριουδάκια και τις ταβερνίτσες με τους μοναδικούς μεζέδες και το τοπικό κρασί

Μικρά και μεγάλα χωριουδάκια σας περιμένουν σε μικρή απόσταση από το Αρχοντικό μας, με παραδοσιακά ταβερνάκια και αυθεντικούς φιλόξενους οικοδεσπότες, έτοιμους να σας υποδεχθούν και να σας προσφέρουν τα προϊόντα με τα οποία η φύση απλόχερα προίκισε την περιοχή. Το Πολύδροσο ή Σουβάλα, απέχει μόλις 10 χλμ. απ τον ξενώνα και διαθέτει μια σειρά από ταβέρνες και καφετέριες που αξίζει να τις επισκεφτείτε. Το Παλιοχώρι, η Λιλαία, η Αγόριανη, η Γραβιά με το ομώνυμο Χάνι, η Τιθορέα, οι Ξυλικοί, είναι μερικά μόνο από τα χωριουδάκια σε απόσταση έως 20 λεπτά με αυτοκίνητο από την Αμφίκλεια. Παντού θα βρείτε πανέμορφες εικόνες για να αποθανατίσετε με την φωτογραφική σας μηχανή ή να αποθηκεύσετε στη μνήμη σας για να σας χαλαρώνουν όταν συζητάτε και αναπολείτε με φίλους στο σπίτι, στη μεγαλούπολη.